Börja orientera

Vill Du börja orientera?

Välkommen hit. Roligt att just du vill börja med orientering. På denna sida hoppas vi kunna presentera allt du behöver veta för att kunna börja orientera.

Inom orienteringen finns det möjlighet för alla att vara med. I de fyra orienteringsgrenar som finns: orienteringslöpning, skidorientering, mountainbike-orientering och precisionsorientering kan alla hitta den eller de former av orientering som passar. 

Orienteringslöpning är det som de flesta förknippar med idrotten orientering. Här springer du i skogen för att hitta kontroller som är markerade i en viss ordning på en karta.

Skidorientering är en gren av orientering där du åker skidor på stigar och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning. 

mountainbikeorientering cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta. 

precisionsorientering kan alla delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i gemen-samma klasser i lättframkomlig terräng även för till exempel rullstol och cykel. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

 

Svaide Roma SOK ägnar sig mestadels åt orienteringslöpning men även mountainbike-orientering förekommer med jämna mellanrum. Skidorientering har vi testat på vid något tillfälle för många år sedan när snödjupet var tillräckligt tjockt. Precisionsorientering har vi däremot inte utövat.

Vill Du veta mer eller börja orientera hos oss så kontakta gärna Svaide Roma SOK på mailadress: info@svaideroma.se

Sidansvarig: Niklas Callenmark
Sidan uppdaterad: 2022-12-30